Akdeniz Diyeti Akademik Başarıyı Artırıyor

Altınbaş Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Özlem Demir, akademik performansı destekleyen en etkili diyetlerden birinin Akdeniz diyeti olduğunu belirterek, bol sebze, meyve, tam tahıl, zeytinyağı ve deniz ürünlerinden oluşan bu diyetin antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını geliştirdiğini bildirdi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, beslenme, bireylerin fiziksel ve zihinsel performanslarında önemli rol oynuyor. Özellikle öğrencilerde, doğru beslenme alışkanlıklarının akademik başarıyı artırdığı, yetersiz veya dengesiz beslenmenin ise başarıyı olumsuz etkilediği biliniyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Demir, beynin günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmını tükettiğini ve bu süreçte glikozun ana enerji kaynağı olduğunu aktardı.

Düzenli kan şekeri seviyelerinin, odaklanma ve hafıza üzerinde olumlu etki yarattığını hatırlatan Demir, “Omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar ve B grubu vitaminler gibi belirli besinler de bilişsel fonksiyonları destekler. Ayrıca sinir sistemi sağlığında kritik bir rol oynayan B12 ve demir içeren gıdalara da beslenme de yer verilmeli. Düşük demir seviyelerinin odaklanma zorluğuna ve düşük test performansına neden olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle aileler, çocukları için bunların dahil olduğu bir beslenme tipi oluşturmalılar.” değerlendirmesinde bulundu.

Demir, doğru beslenmenin sadece fiziksel değil, zihinsel sağlığın da temel anahtarı olduğunu vurguladı.

Düzensiz öğünlerin, kan şekeri dalgalanmalarına yol açarak dikkat dağınıklığına neden olabileceğine değinen Demir, kahvaltının bu noktada çok önemli olduğunu kaydetti.

Araştırmaların, kahvaltı yapmayan öğrencilerin testlerde daha düşük performans gösterdiğini ortaya koyduğuna işaret eden Demir, aşırı şeker tüketiminin uyku kalitesini düşürdüğünü ve bilişsel fonksiyonları olumsuz etkilediğine dikkati çekti.

Demir, aşırı şeker ve fast-food tüketiminin ani enerji düşüşlerine neden olduğunu, bunun da öğrencilerin gün içindeki motivasyonunu azalttığının altını çizdi.

Aşırı kafein tüketiminin kaygıyı artırabileceği ve uyku düzenini bozabileceği konusunda uyarıda bulunan Demir, “Akademik performansı destekleyen en etkili diyetlerden biri Akdeniz diyetidir. Bol sebze, meyve, tam tahıl, zeytinyağı ve deniz ürünlerinden oluşan bu diyet, antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını geliştirir.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Enag açıkladı: Haziran enflasyonu belli oldu

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde % 3,05 arttı. Yıllık enflasyon 68,68 oldu. ENAG Mayıs ayı enflasyonunu yüzde 3,66 yıllık enflasyonu ise yüzde 71,23 olarak …

Ticaret Bakanı Bolat rakamlarla açıkladı: 267 milyar dolarla ihracatta tarihi rekor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Bakan Bolat, “Haziran ayı itibariyle yıllık ihracatımızı yüzde 3,2 artırarak 267 milyar dolarla Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık” dedi.

Deprem bölgesinin yeniden imarı için İslam Kalkınma Bankasından 200 milyon euroluk finansman

Hazine ve Maliye Bakanlığının girişimleriyle İslam Kalkınma Bankasından (İKB) deprem bölgesinin yeniden imarı ve kent içi ulaşım projeleri için 200 milyon avroluk uygun koşullu ve uzun vadeli finansman temin edildi.

Yatırımcılar dikkat: Ne döviz ne borsa ne de faiz… 6 ayın getiri şampiyonu belli oldu

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte finansal yatırım araçlarında 6 aylık getiri oranları da netleşti. Altın, dolar, borsa, euro ve mevduat faizi gibi yoğun yatırım gören finansal enstrümanlarda kazançlar dikkat çekti. Peki hangi yatırım aracı ne kazandırdı? İşte ilk 6 ayın getiri şampiyonu…