İşten ayrılanlar dikkat: Tazminatınızı faiziyle geri alabilirsiniz

Kıdem Tazminatı Hakları Nasıl Kullanılır?

Kıdem tazminatı, çalışanların yıllarca süren emeklerinin karşılığı olarak yasal hakları arasında bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından belirlenen şartları sağlayan çalışanlar, iş akitlerini sonlandırarak kıdem tazminatı talep edebilirler. Ancak son zamanlarda bazı işverenlerin bu hakları ödeme konusunda sıkıntılar yaşandığına dair şikayetler artmaktadır.

Dünya gazetesi köşe yazarı Özgür Erdursun’un aktardığına göre, sigortalı olarak çalışanlar, 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinin 1. fıkrasının 5. bendine uygun olarak prim gün sayılarını tamamlayarak SGK’dan alacakları “Kıdem Tazminatına Esas Yazı” ile işverenden kıdem tazminatı talep edebilirler.

Erdursun, bu hakkın tarih bazında farklı şartlarla kazanılabileceğini vurguladı: 

  • – 8 Eylül 1999’a kadar sigortalı olanlar için 3600 gün,
  • – 9 Eylül 1999 – 30 Nisan 2008 arası sigortalı olanlar için 4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık ya da 7000 gün,
  • – 1 Mayıs 2008 sonrasında sigortalı olanlar için ise her yıl artan prim günleri şartı bulunmaktadır.

Örneğin, 2009’da sigortalı olan bir kişinin en az 4700 gün, 2015’te sigortalı olan bir kişinin ise 5300 gün prim sahibi olması gerekmektedir. Bu şartları sağlayan çalışanlar, yaş şartı dışındaki emeklilik koşullarını karşıladıkları takdirde kıdem tazminatını almaya hak kazanırlar.

İşveren Kıdem Tazminatını Ödemezse Ne Yapılmalı?

Erdursun’un belirttiğine göre, işverenin kıdem tazminatını ödemezse, çalışanlar şu adımları izlemelidir:

  1. Noter aracılığıyla ihtarname göndermek,
  2. Arabulucuya başvurmak,
  3. Gerekirse iş mahkemesinde dava açmak.

Mahkeme kararı ile birlikte, tazminatlar en yüksek banka faizi uygulanarak ödenir. 30 Haziran 2025 tarihine kadar geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ise 46.655,43 TL olarak belirlenmiştir. Çalışanlar, yasal yollarla haklarını arayarak bu tutarı faiziyle birlikte alabilirler.

Related Posts

Rusya’da medya platformlarına 313 bin dolar para cezası verildi

Rusya’da, yasaklı bazı içeriklere erişimi engellemedikleri gerekçesiyle Twitch, TikTok, Pinterest ve Wikipedia’ya toplam 24,5 milyon ruble (yaklaşık 313 bin dolar) para cezası verildi.

Altın zirvede, borsa dipte: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren yatırımlar

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre külçe altın yıllıkta yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken aylık bazda ise en yüksek getiri yüzde 2,82 oranlarıyla DİBS’te gerçekleşti. BIST 100 endeksi ise tüm dönemlerde yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı olurken DİBS ve Euro kazandıran diğer yatırım araçları arasında öne çıktı.

Sanayide 27 yıllık rekor zarar

Sıkı para politikalarının ardından iç talepteki düşüş ile ihracatta kaybedilen rekabet gücü, sanayi sektörünün küçük ve orta ölçekli işletmelerini etkiledi.

Ne altın ne gümüş! Bu değerli metal 1986’dan bu yana en güçlü yükselişini gösterdi

– Platin fiyatları, haziran ayında yüzde 28 artarak 1986’dan bu yana en güçlü aylık performansını sergiledi – Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, ağustos ayında petrol …

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

Kira artışında dünya şampiyonu İstanbul!

Şehir merkezindeki üç odalı bir dairenin kira fiyatlarını baz alan Deutsche Bank’ın raporuna göre, İstanbul’da 2020 yılında 602 dolar olan ortalama kira, 2025 itibarıyla 1764 dolara (yaklaşık 70 bin 300 TL) fırladı. Bu durum, beş yıllık süreçte yüzde …