Wikipedia’dan yapay zekâ açılımı: İnsan editörler hâlâ vazgeçilmez

Wikipedia’nın sahibi olan Wikimedia Foundation, yapay zekâ alanındaki ilerlemelerle başa çıkmak için yeni bir strateji duyurdu. Ancak, bu strateji insan gönüllülerin yerine geçmek yerine onlara destek olmayı amaçlıyor.

Yapay Zekâ ile Desteklenen Araçlar Gönüllülere Yardımcı Olacak

Wikipedia uzun zamandır büyük dil modellerinin eğitiminde önemli bir rol oynamaktadır. Şimdi, bu teknolojileri gönüllüleri desteklemek için kullanmayı planlamaktadır. Yeni sistem, moderatörlerin ve devriyelerin işlerini kolaylaştırmayı hedefleyerek zaman alan ve insan yargısı gerektirmeyen tekrar eden işleri otomatikleştirmeyi amaçlamaktadır.

İçerik Kalitesine Odaklı Yapay Zekâ Stratejisi

Wikimedia, yapay zekâyı içerik oluşturmak yerine mevcut içeriklerin erişilebilirliğini ve kalitesini artırmak için kullanmayı planlamaktadır. Bu sayede editörler daha yaratıcı ve kritik görevlere odaklanabilirler.

Ayrıca yapay zekâ, farklı dillerdeki içeriklerin çevirisi ve uyarlanmasında da yardımcı olacak ve bu sayede yerel perspektifler daha kolay platforma entegre edilebilecek.

Yeni Gönüllülere AI Desteği ile Rehberlik

Yeni gönüllülerin daha hızlı uyum sağlamaları için mentorluk süreçlerine yapay zekâ entegre edilerek deneyimli editörlerin yükü hafifletilecek ve yeni katılımcılar daha yapılandırılmış bir rehberlikle desteklenecek.

İnsan Editörlerin Önemi

Wikimedia, yapay zekâ yatırımlarına rağmen insan editörlerin Wikipedia’nın temelini oluşturduğunu vurgulamaktadır. Gönüllü katkı modeli, platformun başarısının temelini oluşturmaktadır.

Yapay Zekâ ile İlgili Endişeler Devam Ediyor

Google’ın yayınladığı bir rapora göre, yapay zekâ araçları çalışanlara yılda ortalama 122 saat tasarruf sağlayabilmektedir. Ancak, genelde toplumda yapay zekânın yaygınlaşmasından daha çok endişe hakimdir.

Strateji Üç Yıllık Yol Haritasına Dayanıyor

Wikimedia Foundation, yeni yapay zekâ stratejisini üç yıl içinde hayata geçirmeyi ve her yıl gelişmelere göre gözden geçirmeyi planlamaktadır. Kaynakların sınırlı olması, AI’nin içerik oluşturmada mı yoksa içeriğin kalitesini koruma konusunda mı kullanılacağına dikkat edilmesi gerektiğini göstermektedir.

Vakıf, içerik güvenilirliğini koruma görevine öncelik verilmesi gerektiğine inanmaktadır. Zira AI destekli içerik üretimi, mevcut gönüllü kapasitesini aşabilir. Ancak, bu denge zamanla ihtiyaçlara göre yeniden şekillenebilir.

Related Posts

Bilim insanları dilin haritasını çıkardı

Araştırmacılar, canımızın nasıl tatlı çektiğini anlamanın obeziteyle mücadeleye yardımcı olabileceğini söylüyor.

Çamurdan çıkan mucize! Elektrik üretiyor! Dünyayı sarsan gelişme

ABD’nin Oregon eyaleti kıyılarındaki çamur düzlüklerinde bulunan yeni bir bakteri türü, bilim insanlarını şaşkına çevirdi. Candidatus Electrothrix Yaqonensis olarak adlandırılan bu mikroorganizma, gövdesi boyunca elektrik iletebilme yeteneğiyle …

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.

Gemini yapay zeka uygulaması sonunda tablete geldi

Google, sonunda beklenen uygulamayı iPad platformuna çıkardı. Üstelik bir telefon uygulamasının klonu değil, tamamen tablet için tasarlanmış ve optimize edilmiş.

NASA bütçesine 6 milyar dolarlık kesinti

ABD Başkanı Donald Trump’ın son kesintisi NASA’yı etkiliyor. Bu kapsamda 6 milyar dolarlık kesinti yapılacak.

Orta segment karışacak: OPPO Reno 14 performans testinde!

OPPO, ürün yelpazesini genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Çinli marka bu kapsamda çok yakında Reno 14 modelini kullanıcıların beğenisine sunacak. Son gelişmeler ürünün performans testlerinde göründüğünü gözler önüne seriyor. İşte ayrıntılar …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir