Ekonomist Timothy Ash: Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı, ama gerçekte bir maliyeti var; yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir

Ünlü Ekonomist Timothy Ash: Enflasyonla Mücadelede Faizler Uzun Süre Yüksek Kalmalı

Ekonomist Timothy Ash, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Ash, Türkiye’de erken faiz indirimi baskısının olduğunu belirterek, “Enflasyonla ciddi mücadele etmek istiyorsanız faizler uzun süre yüksek kalmalı” dedi ve ekledi: “Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı. Ama gerçekte bence bunun bir maliyeti var. Yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ciddi bir yavaşlama görmediğini dile getiren Ash, “Çok sert bir iniş olacağını sanmıyorum ama büyüme biraz yavaşlayacak. Bu da dezenflasyonu destekler” şeklinde konuştu.

Timothy Ash, Londra’da EBRD Türkiye Panelinde Ekonomiyi Değerlendirdi

Londra’da düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye paneline katılan ünlü ekonomist Timothy Ash, CNBC-e’den Bergu Güven‘e verdiği röportajda, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ash, panelde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de dezenflasyon süreci hız kazanabilir ancak bu, büyümenin yavaşlaması pahasına olacak” dedi ve ekledi: “Enflasyonla mücadele ciddi şekilde yürütülmeli, faizler uzun süre yüksek kalmalı” şeklinde ifadeler kullandı. Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay‘ın “Sert inişten korkuldukça, sert iniş ihtimali azalır” yorumuna mesafeli durarak, “Enflasyon ne kadar uzun sürerse, duraklama riskinin o kadar artacağını” belirtti.

Ash, enflasyonun uzun süre yüksek seyretmesinin ekonomide durma riskini artıracağını dile getirerek, “Belki de Cevdet Bey’in nihayetinde kastettiği şey de buydu: Yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir” dedi.

“Enflasyon Riski Zamanla Artıyor”

Ash, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de dönüşüm çok hızlı oldu; rezerv birikimi, kurun istikrarı, kur korumalı mevduatın (KKM) hızlı çözülmesi gibi. Bunlar erken faiz indirimleri yönünde baskı oluşturdu. Yani hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı. Ama gerçekte bence bunun bir maliyeti var. Cevdet Akçay muhtemelen buna katılmayacaktır ama ben büyüme-enflasyon arasında bir al-ver dengesi olduğunu düşünüyorum.”

Ash, son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler, faiz artırımları ve rezerv kayıplarının ekonomide bir gerilemeye işaret ettiği eleştirilerine katılmadığını belirtti. Ash, “Enflasyonun hala yüzde 40’ın altında seyrettiğini ve başlangıç noktasının düşük olduğunu söyleyerek, bu eleştirilere karşı çıktı. Ash, “Aslında bu olaydan çıkarılması gereken faizlerin daha da artmış olmasıdır. Ben zaten Merkez Bankası’nın erken faiz indirimine gitmemesi gerektiğini düşünüyordum ve şimdi doğru adımlar atılıyor. Yani faizlerin uzun süre yüksek kalması enflasyonla ciddi şekilde mücadele etmek isteyenler için önemli” ifadelerini kullandı.

“Halk Enflasyonu Hisseder, Büyüme Fark Edilmez”

Enflasyonla mücadelenin öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Ash, “31 Mart yerel seçimlerde görüldü ki halk gerçekten enflasyonu önemsiyor. Herkes enflasyondan olumsuz etkileniyor. Büyüme ise genel olarak fark edilmez. Yüzde 3 mü yüzde 4 mü büyüdü; halk bunu hissetmez. Ama enflasyon herkesi etkiler” şeklinde konuştu.

Ash, ekonomi yönetiminin önceliğinin enflasyonla mücadele olması gerektiğini belirterek, “Bu nedenle sürdürülebilir uzun vadeli büyümeyi hedefliyorsanız, öncelikle enflasyonla mücadele etmelisiniz. Türkiye’de ekonomi yönetiminin bu konuda ciddi olduğunu düşünüyorum. Sonuç alabileceklerini düşünüyorum” dedi.

“Büyüme Yavaşlayacak, Ancak Ani Bir Düşüş Beklemiyorum”

Timothy Ash, Türkiye’de büyümenin yavaşlayacağını ancak bir ani duruş beklenmemesi gerektiğini savunarak, “Son bir yılda ciddi bir yavaşlama işareti görmedik. Ancak artık daha belirgin bir yavaşlama olabilir. Yine de ani bir düşüş beklemiyorum. Çok sert bir iniş olacağını sanmıyorum ama büyüme biraz yavaşlayacak. Bu da dezenflasyonu destekler” ifadelerini kullandı.

 

Related Posts

Borsa güne pozitif başladı

Borsa güne pozitif başladı

Dünya devi otomotiv markasında isyan! İşçiler greve gitti

Merkezi ABD’de bulunan otomotiv üreticisi Ford’un Avrupa merkezi olan Köln’deki fabrikasında çalışan işçiler, istihdamı 2027 yılına kadar 2 bin 900 kişi azaltmayı planlayan fabrika yönetimine karşı greve gitti. İşçilerin, IG Metall sendikasının …

Sayım sonuçları 2026’da açıklanacak

Tarımda genel sayım sonuçları gelecek yıl açıklanacak.

2025’te hanehalkı borcu 18,2 trilyon dolara ulaştı

ABD’de hanehalkı borcu, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,9 artarak 18,2 trilyon dolara yükseldi. ABD Merkez Bankası (Fed) New York şubesince hazırlanan 2025’in ilk çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu yayımlandı. Buna göre, Amerikalıların …

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

Sertaç Timur Demir: Hayatı hızlı trenden izler gibiyiz

Zaman akıp gidiyor. Eskiler geçip giden zamana çok değer vermişler, çokça uyarmışlar, pişmanlıklarını özlü sözlere bu günlere taşımışlar. Zamanın akıp gitmesi ile akıp giden zamanı yaşamak ve bu seyrin farkında olmak ise günümüzde çok zor. Çünkü teknoloji zamanın önüne geçen bir hızla bizleri sürüklüyor. Çok değil 30 yıl öncesine kadar sımsıkı bağlı olunan binlerce yıllık gelenek ve görenekler bir anda unutulur oldu. Adeta üzerinden yeni bir bin yıl geçmiş gibi. Peki ne oldu? İnsan nasıl bu kadar