Ekonomist Timothy Ash: Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı, ama gerçekte bir maliyeti var; yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir

Ünlü Ekonomist Timothy Ash: Enflasyonla Mücadelede Faizler Uzun Süre Yüksek Kalmalı

Ekonomist Timothy Ash, Türkiye ekonomisine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Ash, Türkiye’de erken faiz indirimi baskısının olduğunu belirterek, “Enflasyonla ciddi mücadele etmek istiyorsanız faizler uzun süre yüksek kalmalı” dedi ve ekledi: “Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı. Ama gerçekte bence bunun bir maliyeti var. Yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye’nin ekonomik büyümesinde ciddi bir yavaşlama görmediğini dile getiren Ash, “Çok sert bir iniş olacağını sanmıyorum ama büyüme biraz yavaşlayacak. Bu da dezenflasyonu destekler” şeklinde konuştu.

Timothy Ash, Londra’da EBRD Türkiye Panelinde Ekonomiyi Değerlendirdi

Londra’da düzenlenen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye paneline katılan ünlü ekonomist Timothy Ash, CNBC-e’den Bergu Güven‘e verdiği röportajda, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ash, panelde yaptığı konuşmada, “Türkiye’de dezenflasyon süreci hız kazanabilir ancak bu, büyümenin yavaşlaması pahasına olacak” dedi ve ekledi: “Enflasyonla mücadele ciddi şekilde yürütülmeli, faizler uzun süre yüksek kalmalı” şeklinde ifadeler kullandı. Ash, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay‘ın “Sert inişten korkuldukça, sert iniş ihtimali azalır” yorumuna mesafeli durarak, “Enflasyon ne kadar uzun sürerse, duraklama riskinin o kadar artacağını” belirtti.

Ash, enflasyonun uzun süre yüksek seyretmesinin ekonomide durma riskini artıracağını dile getirerek, “Belki de Cevdet Bey’in nihayetinde kastettiği şey de buydu: Yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir” dedi.

“Enflasyon Riski Zamanla Artıyor”

Ash, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’de dönüşüm çok hızlı oldu; rezerv birikimi, kurun istikrarı, kur korumalı mevduatın (KKM) hızlı çözülmesi gibi. Bunlar erken faiz indirimleri yönünde baskı oluşturdu. Yani hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı. Ama gerçekte bence bunun bir maliyeti var. Cevdet Akçay muhtemelen buna katılmayacaktır ama ben büyüme-enflasyon arasında bir al-ver dengesi olduğunu düşünüyorum.”

Ash, son dönemde yaşanan siyasi gelişmeler, faiz artırımları ve rezerv kayıplarının ekonomide bir gerilemeye işaret ettiği eleştirilerine katılmadığını belirtti. Ash, “Enflasyonun hala yüzde 40’ın altında seyrettiğini ve başlangıç noktasının düşük olduğunu söyleyerek, bu eleştirilere karşı çıktı. Ash, “Aslında bu olaydan çıkarılması gereken faizlerin daha da artmış olmasıdır. Ben zaten Merkez Bankası’nın erken faiz indirimine gitmemesi gerektiğini düşünüyordum ve şimdi doğru adımlar atılıyor. Yani faizlerin uzun süre yüksek kalması enflasyonla ciddi şekilde mücadele etmek isteyenler için önemli” ifadelerini kullandı.

“Halk Enflasyonu Hisseder, Büyüme Fark Edilmez”

Enflasyonla mücadelenin öncelikli olması gerektiğini vurgulayan Ash, “31 Mart yerel seçimlerde görüldü ki halk gerçekten enflasyonu önemsiyor. Herkes enflasyondan olumsuz etkileniyor. Büyüme ise genel olarak fark edilmez. Yüzde 3 mü yüzde 4 mü büyüdü; halk bunu hissetmez. Ama enflasyon herkesi etkiler” şeklinde konuştu.

Ash, ekonomi yönetiminin önceliğinin enflasyonla mücadele olması gerektiğini belirterek, “Bu nedenle sürdürülebilir uzun vadeli büyümeyi hedefliyorsanız, öncelikle enflasyonla mücadele etmelisiniz. Türkiye’de ekonomi yönetiminin bu konuda ciddi olduğunu düşünüyorum. Sonuç alabileceklerini düşünüyorum” dedi.

“Büyüme Yavaşlayacak, Ancak Ani Bir Düşüş Beklemiyorum”

Timothy Ash, Türkiye’de büyümenin yavaşlayacağını ancak bir ani duruş beklenmemesi gerektiğini savunarak, “Son bir yılda ciddi bir yavaşlama işareti görmedik. Ancak artık daha belirgin bir yavaşlama olabilir. Yine de ani bir düşüş beklemiyorum. Çok sert bir iniş olacağını sanmıyorum ama büyüme biraz yavaşlayacak. Bu da dezenflasyonu destekler” ifadelerini kullandı.

 

Related Posts

Ne altın ne gümüş! Bu değerli metal 1986’dan bu yana en güçlü yükselişini gösterdi

– Platin fiyatları, haziran ayında yüzde 28 artarak 1986’dan bu yana en güçlü aylık performansını sergiledi – Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, ağustos ayında petrol …

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

Kira artışında dünya şampiyonu İstanbul!

Şehir merkezindeki üç odalı bir dairenin kira fiyatlarını baz alan Deutsche Bank’ın raporuna göre, İstanbul’da 2020 yılında 602 dolar olan ortalama kira, 2025 itibarıyla 1764 dolara (yaklaşık 70 bin 300 TL) fırladı. Bu durum, beş yıllık süreçte yüzde …

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

İPA: İstanbul’da yaşamanın maliyeti 93 bin TL’yi aştı

Enag açıkladı: Haziran enflasyonu belli oldu

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aylık bazda yüzde % 3,05 arttı. Yıllık enflasyon 68,68 oldu. ENAG Mayıs ayı enflasyonunu yüzde 3,66 yıllık enflasyonu ise yüzde 71,23 olarak …