Bin 300 yıllık ‘şeytan parası hazinesi’ bulundu

Hristiyan misyonerler tarafından ‘şeytanın parası’ olarak adlandırılan bu tür adaklar, pagan inançlarına tepki olarak yapılan dini ritüellerin bir parçası olabilir.

Kültürel Miras Ajansı’ndan arkeolog Jan-Willem de Kort, bölgenin Sakson toprakları olarak bilindiğini ancak buradaki halkın kendilerini bu isimle tanımlamayabileceğini belirtti ve “Muhtemelen Saksonlar, dış dünyada paganları tanımlamak için kullanılan bir terimdi” dedi.

Hazinenin bulunduğu bölge, Hezingen köyü yakınlarında, Almanya sınırına 130 kilometre mesafede yer alıyor. Bölge, tarih boyunca Roma İmparatorluğu’nun kuzey sınırı olarak kabul edilen Aşağı Almanya Limes’inin hemen kuzeyinde bulunuyor. 5. yüzyılda Roma’nın buradan çekilmesinin ardından, bölgedeki halkın pagan tanrılara adak sunmaya devam ettiği tahmin ediliyor.

‘ŞEYTANIN PARASI’ METAL DEDEKTÖR İLE BULUNDU

2020 ve 2021 yıllarında metal dedektörü kullanan araştırmacılar, bölgede altın ve gümüş sikkeler buldu. Yetkililerle iş birliği yapılarak yapılan kazılarda 100’den fazla altın ve gümüş sikke, altın takılar, kolyeler, küpeler ve büyük değerli metaller ortaya çıkarıldı. Bazı büyük parçaların, ağırlıkları üzerinden değerlendirilen “hacksilver” türünde ticari metaller olabileceği düşünülüyor.

Bölgedeki toprak analizlerinde kemik kalıntıları bulundu, bu da burada hayvan kurban edildiğine işaret ediyor. Ayrıca keşfedilen sikkeler arasında 7. yüzyılda Frank İmparatorluğu’na ait son derece nadir basılmış paralar da bulunuyor.

PAGAN KÜLT ALANI OLABİLİR

Kazıları yöneten de Kort, hazinenin birkaç farklı noktaya gömülmüş olması nedeniyle buranın bir pagan tapınak alanı olduğunu düşündüklerini belirtti. Adakların hangi tanrılara yapıldığı bilinmese de, Norse mitolojisindeki Odin’in Alman versiyonu olan Wodan’a yapılmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

9. yüzyıldan kalma bir Hristiyan vaftiz belgesine göre, Saksonlar Hristiyanlığı kabul ettiklerinde, Wodan ve diğer tanrıları reddetmeye zorlanıyordu. Bu belgede, eski tanrılara sunulan adaklar ‘diobolgelde’ yani ‘şeytanın altını’ olarak tanımlanıyordu.

Kazılarda ayrıca 14 ahşap direğin bulunduğu bir sıra tespit edildi. Direklerin doğu-batı eksenine göre yerleştirildiği ve içlerinden bazılarının kutsal sütunlar olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bu düzen, ilkbahar ve sonbahar ekinokslarını işaret ediyor olabilir ve paganların tarımsal üretkenliği artırmak için tanrılara dualar ettikleri bir yer olabilir.

Related Posts

Bugün Resmi Gazete kararları 2 Temmuz 2025 Çarşamba || Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayınlandı!

2 Temmuz 2025 Resmi Gazete kararları yayınlandı. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32944 sayılı Resmi Gazete’de bugün, Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen yönetmelik, 2 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Ayrıca Resmi Gazete’de Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ve Demiryolu Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Yönetmeliği de yayınlandı. Peki, 2 Temmuz bugünkü Resmi Gazete atamaları ve kararları neler? İşte, 32944 Sayılı 2 Temmuz 2025 Tarihli Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

Harry Potter 4. Ateş Kadehi Neden Kaldırıldı? Harry Potter Ateş Kadehi Hangi Ülkelerde ve Neden Yasaklandı?

Harry Potter serisinin dördüncü filmi “Harry Potter ve Ateş Kadehi” (Harry Potter and the Goblet of Fire), bazı dijital platformlardan kaldırılmasıyla hayranlarını şaşırttı. Hogwarts’ın büyülü dünyasında Üçbüyücü Turnuvası’nın heyecanını ve Voldemort’un geri dönüşünü konu alan bu ikonik yapım, bazı platformlarda yer almıyor. Ayrıca, filmin ve kitabın bazı ülkelerde yasaklanma tartışmaları gündeme geldi. Peki, Harry Potter Ateş Kadehi yasaklandı mı, neden kaldırıldı?

ÖSYM YKS gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2025? Üniversite sınavı YKS gözetmen (görevli) ücreti ne kadar, kaç TL, yatırıldı mı? YKS görevli parası ödeme tarihi son durum!

YKS görevli ücreti 2025 ne zaman yatar sorusu, söz konusu sınavda görev alan öğretmenlerin yoğunlaştığı konulardan oldu. ÖSYM tarafından Yükseköğretim Kurumları Sınavı 21 Haziran-22 Haziran 2025 tarihlerinde gerçekleşti. Toplam 592 bin 272 kişinin görev yaptığı YKS’nin TYT oturumunda 333 bin 836, AYT oturumunda 226 bin 138, YDT oturumunda ise 32 bin 298 görevli yer aldı. Sınav görevli ücretleri ödeme tarihi de, YKS’nin üzerinden bir hafta geçmesiyle gündeme geldi. ÖSYM YKS sınavlarda yer alan kişilerin hesaplarına, görevli parası belirlenen tarihlerde yatırılıyor. Peki, YKS görevli ücreti ne zaman yatacak? ÖSYM sınav görevli ücretleri kaç TL? İşte, ÖSYM YKS sınav görevli ücreti 2025 net- brüt tutarları ve ödeme tarihi bilgisi.

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? 27 Haziran Cuma günü 24 saatlik hata tespit raporu yayınlandı! İşte güncel veriler

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki 24 saatlik güncel veriler yayınlandı. Peki, bugün 27 Haziran Cuma günü Insyagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 27 Haziran Cuma günü yani bugüne ait hata tespit raporu grafiği…

BİLSEM öğretmen atama sonuçları açıklandı

2025 Yılı Bilim ve Sanat Merkezleri (BİLSEM) öğretmen atama sonuçları, meb.gov.tr adresinde yayımlandı.

YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?

Yılın ikinci Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (2025-YÖKDİL/2) 27 Temmuz’da düzenlenecek. İlk başvuru sürecini kaçıran adaylar için YÖKDİL geç başvuru tarihi ve ücreti belli oldu. Peki, YÖKDİL/2 geç başvuruları başladı mı? 2025 YÖKDİL/2 geç başvuruları nasıl yapılır, ücreti ne kadar?