İstanbul’daki 6.2’lik deprem konut fiyatlarına böyle etki etti

İstanbul’da Deprem Sonrası Konut Fiyatları Arttı

İstanbul’da 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından kiralık ve satılık konut fiyatlarında yüzde 8-10 arasında bir artış yaşandı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Deprem sonrasında İstanbul’da kiralık ve satılık konut fiyatlarında artış yaşandığını vurgulayan Akçam, “Ticaret Bakan Yardımcısı, depremin hemen ardından ‘Ev sahipleri de bu fiyat artışlarına dahilse cezalandırılacak.’ şeklinde bir açıklama yaptı. Bu tutumu olumlu karşılıyoruz.” dedi.

Akçam, suistimal eden ev sahiplerine ciddi cezalar verildiğini belirtti ve “Emlak ilan sitelerinde fiyatları yükseltenlerin cezalandırılması gerekiyor. Ev sahipleri tarafından belirlenen yüksek fiyatlar ilk etapta suçun kaynağıdır.” şeklinde konuştu.

Akçam ayrıca sektördeki sorunlara da değinerek, emlak ilan sitelerindeki yüksek fiyatların düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

Kiralık Fiyatlarındaki Değişimler

Akçam, enflasyondaki düşüşe dikkat çekerek nisan ayında kira artış oranının yüzde 51,8’den yüzde 48,2’ye gerilediğini söyledi.

“Enflasyondaki düşüşle birlikte kira fiyatlarındaki artış ivmesi yavaşlayacak. Önümüzdeki dönemde kiralık konutlardaki artış oranının daha da düşeceğini ve yaz aylarında kira fiyatlarının stabil seyredeceğini öngörüyoruz.” şeklinde konuşan Akçam, konut arzının kira fiyatlarını etkilediğine dikkat çekti.

Akçam, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un konut arzı ve sosyal konut projelerine ilişkin açıklamalarını da değerlendirerek, “Sosyal konut projeleri kira fiyatlarını aşağı yönlü etkileyecek. Memurların tayin durumu, öğrencilerin barınma ihtiyacı gibi faktörler de sezonluk olarak kiralık fiyatlarını etkiliyor.” dedi.

Son olarak Akçam, sektördeki suistimalin önüne geçmek için elektronik kontrat ve dijital takip gibi düzenlemelerin yapıldığını ve bu düzenlemelerin kira fiyatlarına olumlu yansıdığını belirtti.

Related Posts

Ekonomist Timothy Ash: Hiçbir normalleşme maliyeti yaşanmadı, ama gerçekte bir maliyeti var; yeterli normalleşme sağlanmazsa sert iniş kaçınılmaz olabilir

Ash, enflasyonla mücadele için faizlerin uzun süre yüksek kalması gerektiğini belirtirken, “Enflasyon ne kadar uzun sürerse, duraklama riski o kadar artacak dedi

Borsa güne pozitif başladı

Borsa güne pozitif başladı

Dünya devi otomotiv markasında isyan! İşçiler greve gitti

Merkezi ABD’de bulunan otomotiv üreticisi Ford’un Avrupa merkezi olan Köln’deki fabrikasında çalışan işçiler, istihdamı 2027 yılına kadar 2 bin 900 kişi azaltmayı planlayan fabrika yönetimine karşı greve gitti. İşçilerin, IG Metall sendikasının …

Sayım sonuçları 2026’da açıklanacak

Tarımda genel sayım sonuçları gelecek yıl açıklanacak.

2025’te hanehalkı borcu 18,2 trilyon dolara ulaştı

ABD’de hanehalkı borcu, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,9 artarak 18,2 trilyon dolara yükseldi. ABD Merkez Bankası (Fed) New York şubesince hazırlanan 2025’in ilk çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu yayımlandı. Buna göre, Amerikalıların …

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı

Rusya’nın dış ticaret fazlası yüzde 17,8 azaldı