izmir haber sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

OpenAI CEO’su Sam Altman, yeni yapay zekâ modelini açıkladı; yaratıcı yazarlıkta kullanılabilecek

OpenAI CEO’su Sam Altman, yeni yapay zekâ modelini açıkladı; yaratıcı yazarlıkta kullanılabilecek

Yapay Zekâ Modeli Telif Hakkı Tartışmalarını Alevlendirdi

T24 Dış Haberler

Yapay zekâ modeli Chat-GPT’yi geliştiren OpenAI şirketinin CEO’su Sam Altman, “yaratıcı yazarlık” konusunda başarılı olduğu belirttiği bir yapay zekâ modeli üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Sam Altman, ismi henüz açıklanmayan bu modelin, kendisini gerçekten etkileyen bir yazılı çıktı ürettiğini ama ne zaman genel kullanıma açılacağını bilmediklerini ifade etti. Altman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda “Yaratıcı yazmada başarılı bir model eğittik. Modelin genel kullanıma ne zaman açılacağı konusunda belirsizlik var. Ancak bir yapay zekânın yazdığı etkileyici edebi metni görmek beni şaşırttı.” dedi.

Chat-GPT gibi yapay zekâ modellerinin, telif hakkı ile korunan materyalleri veri kümesi olarak kullanması, yazarlar ve gazeteciler arasında eleştirilere yol açmıştı.

Telif Haklarına İlişkin Hukuki Mücadele

OpenAI’ye karşı telif hakkı ihlali iddiasıyla New York Times aralık ayından beri hukuki bir süreç içinde. ABD’li yazarlar Ta-Nehisi Coates ve komedyen Sarah Silverman da benzer gerekçelerle Meta’ya karşı hukuki süreç başlattı.

Birleşik Krallık hükümeti, yapay zekâ şirketlerine telif hakkı ile korunan içerikleri izinsiz kullanma olanağı sağlayacak bir düzenleme önerdi. Ancak bu öneri, yaratıcı endüstri çalışanlarından sert tepki aldı.

Teknoloji şirketleri ise bu düzenlemeyi destekleyerek, yapay zekâ ve telif hakkı yasalarındaki belirsizliklerin yapay zekânın gelişimini ve yaratıcı endüstrilerde kullanımını engellediğini savunuyor.

Birleşik Krallık Yayıncılar Birliği Başkanı Dan Conway, Altman’ın açıklamasını eleştirerek “OpenAI şirketinin, telif hakkı ile korunan edebi içerikler üzerinde eğitildiği düşüncesindeyiz.” ifadesini kullandı.

Geçen yıl OpenAI, Birleşik Krallık Parlementosu’na sunduğu bir raporda, Chat-GPT gibi ürünlerin telif hakkı ile korunan materyalleri kullanmadan eğitilmesinin imkânsız olduğunu kabul etmişti.