Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri ihracatçılarında genel kurul ve ödül coşkusu

“`html

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden Ödül Töreni

2024 yılında Türkiye, 6 milyar dolarlık yaş meyve, sebze ve bu ürünlerin mamul ihracatı gerçekleştirerek, toplamda 1 milyar 314 milyon dolar döviz kazancı sağladı. Bu başarıda en büyük katkıyı sağlayan 45 üye, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği tarafından ödüllendirildi.

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısının yanı sıra “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”ne ev sahipliği yaptı. Toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Birlik Başkanı Hayrettin Uçak, 2024 yılının ihracatçılar açısından zorlu bir yıl olarak kaydedileceğini belirtti.

Ekonomik Zorluklara Rağmen Başarı

Uçak, konuşmasında, “Avrupa’daki ekonomik durgunluk, Amerika’nın seçim yılı olması ve dünya üzerindeki savaş ve karışıklıklar, ihracatımıza olumsuz etki eden başlıca unsurlar. Tüm bu zorluklara rağmen, yaş meyve ve sebze ile mamul ihracatımızı 1 milyar 314 milyon dolara ulaştırmayı başardık. İlk kez Türkiye genelinde yaş meyve ve sebze ve mamulleri ihracatında 6 milyar dolarlık bir sınırı aşmış bulunuyoruz. Bu başarıda katkı sağlayan tüm ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

İhracatçıların Sorunlarına Çözümler Üretildi

Uçak, ihracatçıların sorunlarının çözümüne yönelik 2024 yılında mücadelenin devam edeceğini vurgulayarak, “Geçtiğimiz günlerde olumlu sonuçlanan özel laboratuvar analizlerinde asgari fiyat zorunluluğunun kaldırılması önemli bir gelişmeydi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile yürüttüğümüz görüşmeler sonucunda, ihracatçılara maliyet avantajı sağlayacak bu düzenleme 27 Mart 2025’te yürürlüğe girdi.” dedi. Ayrıca, domates salçası ve dondurulmuş patates ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması için Ticaret ve Tarım Bakanlıkları ziyaretlerinin sürdüğünü de ekledi.

Rusya ile İhracatta Önemli Gelişmeler

Yaş meyve sektöründe en önemli pazar olan Rusya ile ilgili olarak, ürünlerin plastik mühürle mühürlenmesi uygulamasının 1 Ocak 2025 itibarıyla sonlandırılması için yapılan görüşmelerin başarılı sonuçlandığını belirtti. Uçak, ayrıca “14 Ocak 2025’ten itibaren Samsun Zirai Karantina Müdürlüğü kontrolü kaldırılacak. Sorumlu danışman uygulamasının sona ermesi için çalışmalara devam ediyoruz; umarım en kısa sürede bu müjdeli gelişmeyi sizlere aktaracağız.” şeklinde konuştu.

Çiftçilerin Bilinçlenmesi için Projeler

Ege Bölgesi’nde üretilen yaş meyve sebzelerde pestisit kalıntılarını önleme amaçlı hayata geçirilen “Kullandığımız Pestisitleri Biliyoruz Projesi” hakkında bilgi veren Uçak, bu yıl 600 numune alarak analiz gerçekleştirdiklerini ve üretim bölgelerinde çiftçilere yönelik bilinçlendirme toplantılarına önem vereceklerini açıkladı.

Genç Tarım Girişimciliği Eğitim Programı

“Üçüncü Kuşak Tarım Girişimciliği Eğitim Programı”nı, bu yıl ikinci kez düzenlediklerini belirten Uçak, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile iş birliği yaparak kayıpların nedenlerini belirleyip, bunları azaltmayı hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, “Interfresh Fuarı”nın İzmir’de yapılmasına öncülük ettiklerini ve 2024 yılı içinde başarılı bir fuar gerçekleştirdiklerini ekledi.

Ödül Alan Firmalar

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nde 2024 yılı için amiral firmalara verilen ödüller ise şu şekildedir:

  • 10 milyon dolar üzeri ihracat: UÇAK KARDEŞLER, KÖLLA TURKEY, PİA-FRUCHT
  • 5 milyon dolar üzeri ihracat: CENA DIŞ TİCARET, ALANAR, ENJOY TRADE
  • 3 milyon dolar üzeri ihracat: ZEYPA GIDA, VARDAR FRUIT, EGEMEN GÜBRE, YUSUF BEYAZIT TARIM

2024 yılında en fazla ihracatı artıran ve farklı ülkelere en fazla ihracat yapan firmalar arasında ise şu isimler öne çıktı:

  • Yaş meyve sebze sektöründe: TOPRAK MAHSÜLLERİ TİCARETİ EMİN SERCAN GÖÇEREN, ERTÜRK TARIM, METAB TARIM ÜRÜNLERİ
  • Meyve sebze mamulleri sektöründe: SASSOUN DIŞ TİCARET, SİLARESAN GIDA, KOZMOPOLİTAN GIDA

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

“`

Bu yeniden yazılmış içerik, orijinal metnin anlamını korurken SEO kurallarına uygun ve okuyucu dostu bir dil kullanılarak oluşturulmuştur. Anahtar kelimeler dengeli bir şekilde metne yerleştirilmiştir.

Related Posts

Altın zirvede, borsa dipte: İşte en çok kazandıran ve kaybettiren yatırımlar

TÜİK’in açıkladığı son verilere göre külçe altın yıllıkta yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağlarken aylık bazda ise en yüksek getiri yüzde 2,82 oranlarıyla DİBS’te gerçekleşti. BIST 100 endeksi ise tüm dönemlerde yatırımcısına en fazla kaybettiren yatırım aracı olurken DİBS ve Euro kazandıran diğer yatırım araçları arasında öne çıktı.

Sanayide 27 yıllık rekor zarar

Sıkı para politikalarının ardından iç talepteki düşüş ile ihracatta kaybedilen rekabet gücü, sanayi sektörünün küçük ve orta ölçekli işletmelerini etkiledi.

Ne altın ne gümüş! Bu değerli metal 1986’dan bu yana en güçlü yükselişini gösterdi

– Platin fiyatları, haziran ayında yüzde 28 artarak 1986’dan bu yana en güçlü aylık performansını sergiledi – Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu üyesi 8 ülke, ağustos ayında petrol …

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

HAK-İŞ’ten iktidara TİS çağrısı: Taleplerimizi lütfen dikkate alın

Kira artışında dünya şampiyonu İstanbul!

Şehir merkezindeki üç odalı bir dairenin kira fiyatlarını baz alan Deutsche Bank’ın raporuna göre, İstanbul’da 2020 yılında 602 dolar olan ortalama kira, 2025 itibarıyla 1764 dolara (yaklaşık 70 bin 300 TL) fırladı. Bu durum, beş yıllık süreçte yüzde …

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?

Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV zamlarının temmuz enflasyonuna etkisi kaç puan olacak?